De Koffieprijzen zullen voorlopig gelijk blijven

Goed nieuws voor ons als koffieliefhebbers onze favoriete ochtenddrank zal zoals het er nu uit ziet voorlopig niet in prijs stijgen.

In 2013 is de oogst van koffie goed gelukt en is de prijs van koffie laag en stabiel gebleven. Dat staat in tegenstelling tot bijvoorbeeld eind 2010, toen bereikte de prijs van koffie de hoogste prijs in 13 jaar. De laagste prijs van koffie was in november, op iets meer dan een dollar per pond. De prijs is sindsdien wel gestegen maar nog steeds relatief laag, slechts rond de $ 1,20 per pond, vergeleken met meer dan $ 3,00 eind 2010.

De prijs doorbraak komt als een welkome opluchting voor zowel koffiebranders als consumenten. Verwacht wordt dat de prijzen laag zullen blijven voor ten minste het komende jaar.

Al met al zullen wij als consument hier niet veel van merken behalve dat de prijzen niet veel zullen stijgen. Koffiebranders kopen groot in en houden rekening met schommelingen in de koffieprijs, zolang de prijs wijzigingen niet extreem zijn merken wij als consument niet veel van de fluctuerende inkoopprijs.

De enige plek waar de consument het verschil kan zien is in de supermarkt, bij pakken koffie. Omdat hier de handelingen een stuk minder zijn dan bijvoorbeeld cups of pads. En al helemaal als je het vergelijkt met een koffiebar of restaurant, die hanteren vaste prijzen voor een kopje.

Lage koffieprijzen kosten kunnen goed zijn voor de consument, maar het is niet altijd goed voor de teler. Een “fair trade” of “Rainforest Alliance Certified” stempel op koffie betekent dat de boeren die deze koffiebonen geproduceerd hebben een eerlijke prijs ontvangen voor hun oogst, zelfs wanneer koers van de grondstof laag is.