Kopi Luwak is verpest door de commersie

Kopi Luwak is verpest door de commercie.

Kopi Luwak was altijd een vrij anoniem product wat niet onder het grote publiek bekend was. De film the bucket list bracht daar verandering in, en maakte luwak bekend onder het grote publiek.

Het was zo idyllisch, koffieboeren en andere inwoners zochten de uitwerpselen van de wilde civet kat. Deze werden in kleine hoeveelheden verwerkt en exclusief verkocht aan rijke opkopers.

De aandacht van the bucket list, de media en zelfs Oprah Winfrey bracht commercie met zich mee. De vraag naar de koffie nam gigantisch toe, over de hele wereld wilde mensen de koffie proberen. Om aan deze grote vraag te voldoen werd ingezet op massaproductie. Door de civetkatten te vangen en in hokken te houden kon de productie hevig worden opgeschroefd.

Waar de civetkat voorheen weinig last ondervond van het maken van de koffie, is dat ingrijpend veranderd. De civetkatten worden tegenwoordig in hokken opgesloten, vetgemest met koffiebonen, dat terwijl ze op gaas moeten staan zodat de uitwerpselen door de gaten kan vallen.

De civetkatten leven een kort en slecht leven vergelijkbaar met het leven van ganzen bij de productie van foie gras en legbatterijen voor kippen. En dat terwijl de civetkat een beschermde diersoort is.

Lees ook dit artikel uit The Guardian. http://www.guardian.co.uk/environment/2012/nov/19/civet-coffee-abuse-campaigners

En deze:
http://www.scaa.org/chronicle/2011/11/02/the-value-of-a-good-story-or-how-to-turn-poop-into-gold/