Kopi Luwak

Kopi Luwak, een korte introductie.

Wat is Kopi Loewak?

Kopi Luwak of Kopi Loewak (Nederlandse schrijfwijze) is de duurste en zeldzaamste koffie in de wereld. De koffie komt uit Indonesie, de naam is een samenstelling van twee woorden. Kopi is Koffie en Loewak is een andere benaming van de Asiatische palm civet. Die civetkat speelt een grote rol in het verkrijgen van de koffie.

De Kopi Luwak is een koffie die wordt gemaakt van rijpe koffiebessen. Deze worden opgegeten door de civet, de civetkat verteert alleen het buitenste deel van de bes. De koffieboon welke in het midden zit wordt niet in de spijsvertering afgebroken. In de uitwerpselen van de kat zitten dan vervolgens de bonen. De bonen krijgen vermoedelijk door het chemische proces in de maag van de kat een unieke en niet na te maken smaak.

Deze bonen worden geraapt door lokale koffieboeren, gewassen en vervolgens licht gebrand om niet de complexe smaak van de boon te vernietigen. Per jaar wordt slechts 500 tot 700 kilo van deze koffie geproduceerd in Indonesiche eilanden Sumatra, Java, Sulawesi en Bali.

coffee-66602_640De prijs van Kopi Luwak ligt tussen de 200 en 500 euro per kilo, en wordt in sommige koffiebars geserveerd voor 10-50 euro per kopje.

Is het lekker en is het de prijs waard?

De meningen zijn verdeeld, maar eenduidig op het feit dat het niet de lekkerste koffie is. Het smaakt muf en aardachtig. Het is uniek, maar voor de prijs kan je beter een goede koffie halen bij een koffiewinkel in de buurt.

De Kopi Luwak heeft een unieke smaak, en een uniek verhaal. Tegenwoordig is de markt van Kopi Luwak erg comercieel geworden, dit brengt een hoop nadelen met zich mee.

Lees meer over de productie van Kopi Luwak onder commerciele druk. En de weerslag op de civetkat

De hoge prijs van de koffie maakt het zeer aantrekkelijk voor mensen om hier op een oneerlijke manier geld op te verdienen. Lees dit artikel over de echtheid van Kopi Luwak.