Melk opschuimen met behulp van een stoompijpje

In deze uitleg focussen we op melk opschuimen met behulp van een stoompijpje op een espresso apparaat. We zijn op zoek naar melkschuim wat een goede structuur heeft en niet te bubbelig is, door de stappen in deze uitleg goed te doorlopen zul je dat bereiken.

Wat heb je nodig:
– Espresso apparaat met stoompijpje
– Melkkan
– Thermometer (het kan zonder maar met is garantie voor succes, zeker in het begin)
– Koude Melk, alle soorten melk zijn mogelijk hoe minder vet hoe makkelijker het schuimt, persoonlijk geef ik de voorkeur aan halfvolle melk. Met halfvolle melk schuimt het gemakkelijk op en heb je een goede romige smaak.

Het perfecte melkschuim verschilt per cappuccino drinker, dit hangt erg af van hoe vette melk je wilt. De techniek blijft echter zo goed als gelijk. Een goede cappuccino maken valt of staat bij de juiste manier van de melk opschuimen.

Wat maak je eerst? De espresso of het melkschuim?
In principe is het melkschuim het belangrijkste en gaat daar de meeste effort in, dit moet perfect zijn, door dit te laten staan na het maken verliest het zijn structuur. Daarom maken we eerst de espresso en daarna pas de melk. Verwarm de kopjes voor zodat de espresso niet afkoelt.

Stap 1: Voorbereiding
Maak alles goed schoon.

Stap 2: Opschuimen tot 38 graden
Draai de stoompijp helemaal open met de melk in de kan (let op de melk gaat opschuimen, dus doe de kan dus niet helemaal vol met melk). Probeer de stoom zo veel mogelijk aan de bovenkant van de melk te laten komen, op deze manier zal de melk goed opschuimen. Hou de pijp zo hoog mogelijk in de melk totdat je een temperatuur van ongeveer 38-40 graden bereikt heb.

Stap 3: vanaf 38 graden
Vanaf 38 graden moet je het pijpje dieper in de melk doen, de melk heeft nu al een goede bubbelconcentratie van kleine bubbels. Als je de stoompijp nu nog steeds hoog in de melk houdt krijg je veel grote bubbels. Hou de thermometer goed in de gaten, bij 65-67 graden is de melk klaar. Draai de stoomkraan dicht.

De melk is nu klaar, als het goed is heb je nu warme melk welke mooie fijne bubbels heeft en een goede stevige structuur heeft.

Links is hoe het niet hoort, rechts is hoe het er wel hoort uit te zien:

Zoals je ziet is het gebruik van een thermometer ideaal, op deze manier heb je de juiste manier van melk opschuimen binnen notime onder de knie. Met wat ervaring kun je ervoor kiezen het op gevoel te doen, al is de thermometer altijd een handige tool om te hebben.

Veel elektrische melkopschuimers kunnen niet de melk opschuimen zoals jij dat kan na wat oefening. Al is het gebruik van de elektrische melkopschuimers natuurlijk wel erg handig voor de haastige mensen onder ons. Het is niet dat de een fout is en de ander goed, het is handwerk versus machinaal werk, de motoriek van de mens zorgt ervoor dat melk opschuimen met de hand wat beter gaat dan elektrisch.