Wat is de ideale tijd om Koffie te drinken?

KoffiebusKoffie in de ochtend helpt ons wakker te worden, en geeft ons de boost om de dag goed door te komen, maar wat is de ideale tijd om uw koffie kick te krijgen? Amerikaanse neurowetenschapper Steven Miller zocht het uit.

Zorgvuldige timing van wanneer je je cafeïne inneemt voorkomt dat je tolerantie opbouwt voor koffie en cafeïne, Miller legt het uit aan de hand van een mooi voorbeeld, pijnstillers of antibiotica neem je alleen wanneer je pijn hebt, dus alleen wanneer ze nodig zijn. Dit is belangrijk om te voorkomen dat mensen resistent worden tegen de effecten van deze belangrijke geneesmiddelen. Voor cafeïne is dit niet anders, je probeert dan wel niet de pijn of ontsteking te verdrijven, nee je probeert die energieboost te krijgen, als je op de verkeerde momenten koffie drinkt ben je aan het knoeien met je alertheid, aldus Steven Miller.

Je neemt ook geen morfine als je lichte hoofdprijn hebt, dit doe je na een zware operatie. De koffie werkt eigenlijk net zo, Miller suggereert dat het drinken van koffie op momenten dat je lichaam van nature al meer alert is negatieve gevolgen kan hebben voor het effect van koffie op lange termijn. Het advies is dan ook om een kop koffie te drinken als het lichaam uit deze pieken van alertheid komt. Wanneer deze momenten zijn, wordt bepaald door de interne klok van het lichaam. Maar voor een gemiddeld iemand, iemand met een doorsnee ritme is dat moment ergens tussen 9:30 en 11:30.

Dit is echter helaas de theorie, ik bijvoorbeeld kom niet vooruit als ik niet een bakkie koffie naar binnen giet in de ochtend, en ik denk dat ik niet alleen ben daarin. Of wel? Wat is volgens jullie het ultieme moment om koffie te nuttigen?