Wetenschappers ontwikkelen een koffiemok voor in de ruimte

Wetenschappers ontwikkelen een koffiemok voor in de ruimte.

Drinken in de ruimte is niet gemakkelijk omdat de vloeistof zich niet gedraagt als het dat op aarde doet. Om die reden zijn NASA-wetenschappers aan boord van het International Space Stationmomenteel bezig met een nieuw experiment genaamd “capillaire Flow Experiment”.

Wetenschappers hebben ontdekt dat, wanneer twee vaste oppervlakken onder een bepaalde hoek tegen elkaar gehouden worden, vloeistoffen in gewichtloosheid een natuurlijke stroming langs het oppervlak stromen zonder pompen nodig (zie het filmpje).

De ontdekking, welke gemaakt werd door hoogleraar natuurkunde Mark Weislogel van Portland State University en zijn collega’s, de ontdekking heeft geleid tot een octrooi voor de Zero Gravity Coffee Cup.

Werkend met het capillaire Flow Experiment aan boord van het International Space Station is astronaut Don Pettit. De beker is voorzien van een scherpe hoek en de capillaire krachten duwen de vloeistof door de opening in de “mok” en in Pettit’s mond. De Astronaut zegt het volgende over het koffiekopje:

“ Terwijl je drinkt, komt steeds een geleidelijke stroom vocht uit de mok, en je kunt op deze manier genieten van uw koffie in een gewichtloze omgeving – duidelijk tot de laatste druppel. Dit is misschien wel wat ruimtekolonisten in de toekomst zullen gebruiken wanneer ze een feest hebben.”

De Zero Gravity Cup werkt niet alleen, het is de coolste koffiemok van deze tijd! Het beste deel? De groep creëerde de kop niet door het gebruik van nieuwe dure materialen, maar juist door inventief en out of de box te denken, zonder dure materialen.

Bekijk de onderstaande video en laat ons weten wat je er van vindt!